Forskningen om collagen
Den mesta forskningen som är gjord kring collagen är relaterad till led- och hudhälsa. Det saknas forskning kring studier gjord med mänskliga testobjekt. Det finns dock vissa randomiserade kontrollerade studier har funnit att collagen förbättrar hudens elasticitet. Andra försök har visat att kosttillskott innehållande collagen kan förbättra ledrörligheten och minska ledvärk som till exempel vid artros eller hos idrottare. Collagen utgör cirka 60 % av kroppens brosk, en mycket fast vävnad som omger ben och dämpar chocken från kraftiga rörelser; så en nedbrytning av collagen kan leda till förlust av brosk och därmed ökade ledproblem.
Det finns dock potentiella intressekonflikter inom detta område eftersom det mesta, om inte all forskning om collagen finansieras eller delvis finansieras av relaterade industrier som skulle kunna dra nytta av ett positivt studieresultat, eller så har en eller flera av studieförfattarna kopplingar till dessa industrier. Detta gör det svårt att avgöra hur effektiva tillskott innehållande collagen verkligen är och om de är värda sitt ofta höga pris.
En nackdel med tillskott innehållande collagen är det okända om exakt vad de innehåller eller om produkten kommer att ha den verkan etiketten lovar. Det finns också oro för att tillskott innehållande collagen innehåller tungmetaller. I USA granskar Food and Drug Administration inte kosttillskott för i frågan om säkerhet eller effektivitet innan de säljs till konsumenter.
En annan potentiell nackdel är att ta ett tillskott innehållande collagen kan bli en ursäkt för att inte utöva leva en hälsosam livsstil som kan motverka en nedgång av collagen. Exempel så som att få tillräckligt med sömn eller att sluta röka.
Som sagt, den tillgängliga forskningen har inte visat negativa biverkningar hos personer som fått tillskott innehållande collagen.
Kan du få i dig collagen?
Livsmedel som innehåller collagen eller livsmedel som hjälper till med produktionen av collagen är tillexempel: fisk, skaldjur, kött, apelsiner, kiwi, paprika, ägg och fullkorn. Det finns en brist på forskning som kan visa att äta collagen rent gynna hud- eller ledhälsan. När collagen istället blandas med livsmedel som sedan smälts i magen bryts kollagen ner till aminosyror, som sedan distribueras varhelst kroppen behöver detta protein. Många av livsmedel innehållande collagen rekommenderas generellt som en del av en hälsosam kostplan.
Calendar
M | T | W | T | F | S | S |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Leave a Reply