Välja hundmat

hundmatSom hundägare vill man det bästa för sitt djur och att de ska må bra och vara friska. Vad för mat du ger din hund och vilka matvanor den har medför stor påverkan på hälsan. Endast den bästa hundmaten är god nog åt din fyrbenta vän. Men att stå emot de där stora hundögonen som tigger efter mer, det är svårt.

Precis som för oss människor finns det ett antal faktorer att ta hänsyn till för att äta bra och hälsosamt. Många av dessa saker stämmer med hur vi bör utfodra våra djur. Men det är lätt att vi glömma bort det.

Utfodra lagom mycket mat. Hur mycket beror på ålder, storlek, hur mycket de rör på sig m.m. Det finns mycket hundmat som är för särskilda raser, för att se till deras särskilda näringsbehov. Det underlättar valet av alla sorter som går att välja mellan. Vad du själv måste bedöma är hur mycket mat din hund ska få. Det finns alltid rekommendationer, men i slutändan är det upp till dig att hitta vad som är bäst.

En högkvalitativ, lagom stor måltid som serveras på bestämda tider är den princip du ska gå efter för att ha en frisk hund med fin, glansig päls. Försök att stå emot att mata med hundgodis för ofta. Hundgodis är utmärkt som belöning men blir det en alltför återkommande vana är det risk att din hund inte äter sin vanliga mat för att den vet att den kan få godis på begäran. Matrester till all ära, men trots att samma principer för matvanor mestadels är som för människor och hundar så är våra dieter olika. Att ge din hund matrester kan kännas som att ge den en lyxmåltid, kom bara ihåg att den mår inte bra av att ständigt äta samma mat som vi gör.

En ny populär dietvariant för hundar och husdjur är BARF-utfodring. Den går ut på att man utfodrar med rått kött, ätbara ben, inälvor och grönsaker. Tanken är att det är den typ av mat de skulle ha ätit om det varit vilda djur och förespråkarna för denna diet menar denna typen av mat innehåller mer näring än traditionellt torrfoder. Detta kräver generellt lite mer av dig som ägare för att tillreda maten.

Det finns inget konkret som visar på att det ena är bättre än det andra. I slutändan får du prova dig fram till vad som får din hund att må bäst, och leta dig fram bland alla rekommendationer.