Världen största högtalare levererar högsta möjliga frekvensomfång och akustik

Det ursprungliga Denman Horn, som mätte 27 fot i längd och designades 1929 var konstruerat för att uppbringa det största möjliga frekvensområdet. Nu bygger Londons Science Museum en ny version som ska visa upp som Storbritanniens största hornhögtalare som en del av en ny utställning – The Exponential Horn: In Search of Perfect Sound. Ombyggnaden har tagit åtta månader.


En ny version av det kända Denman Hornet
Högtalaren som är känd under namnet Denman Horn, är 27ft lång med en 7ft kvadratisk hornmynning och beställdes ursprungligen 1929 av Roderick Denman, dåvarande kurator för telekommunikation vid Science Museum. Den gigantiska hornhögtalaren byggdes ursprungligen för att skapa ett riktmärke för ljudkvalitet och akustik, konstruerad utifrån mått som är vetenskapligt bestämda för att leverera ett så stort ljudfrekvensområde som möjligt.

Största hornhögtalaren som någonsin tillverkats
Hornet ingår i en utställning med föremål som har samlat ihop av före detta Science Museum sound-in-residence, Aleksander Kolkowski. Utställningen kommer att innehålla evenemang,  ljuddemonstrationer inklusive direktsändningar, ljudkonst och arkivradiofilmer. BBC History, BBC Radio 3, Resonance 104.4FM och Royal College of Music är bara några av utställningen sponsorer.

Virgin Media Studio
Denman Horn kommer att finnas uppställt i Virgin Media Studio – Media Space på Science Museum. Och det utlovas att hornet kommer “att förvåna med sin akustik i frågan om djupet och tydligheten i dess ljud”. Aleksander Kolkowski kommenterade: “Vi erbjuder en unik uppslukande ljudupplevelse, där ljud och röster från det förflutna och nuet konvergerar.” John Liffen, kurator för kommunikation, tillade: “Det underbara originalhornet förlorades i en olycka 1949 så dess återskapande är för mig uppfyllandet av en länge önskad önskan.

Kort om hornhögtalare
Hornhögtalare bygger på en teknik där man låter ljud spridas utåt efter en kurva.  Verkningsgraden på dessa högtalare är mycket hög och kräver därför inte så mycket av förstärkaren, vilket i gengäld kan vara av högra kvalité än av hög effekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *