katt

Innekatt eller utekatt?

Går du i tankar om att skaffa en katt? Vad roligt för dig! Ett husdjur är något som många familjer eller ensamstående skulle må bra av! Det slutar nästan alltid i lycka. Men du behöver bestämma dig först om du vill ha en innekatt eller en utekatt. Först och främst så bör vi klargöra vad som är skillnaden, även om den kan tyckas vara självklart. En utekatt kan vara ute men också naturligtvis inne. Men en innekatt kan inte lämnas utomhus ensam, men den kan dock vara utomhus tillsammans med dig som ägare på olika sätt.

Därför bör du i ditt val först och främst tänka på var du bor någonstans. Bor du i en tvåa mitt i centrala Stockholm så är en utekatt kanske inte det rätta valet för dig. Då passar det mycket bättre att du har en katt inomhus. Bor du i villa så är en utomhuskatt ett alternativ för dig, även om innekatten också här passar bra.

Det finns inte någon kattras som inte passar som innekatt. Det är en myt som måste försvinna. Alla katter oavsett ras eller sort kommer att må bra som innekatt om du tar hand om dem. Tvärtom gäller dock inte. Alla katter passar inte som utekatter, men det är främst några få raskatter det handlar om då.

Det finns fördelar och nackdelar med båda sortens katter. Det är egentligen helt upp till dig som person att ta ett moget och ansvarsfullt beslut. Det är vanligt med utekatter i villaområden och vanligt med innekatter i storstäder. Utekatter kan komma och gå som de vill, jaga möss och fåglar, gå på toaletten utomhus och äta gräs som rensar magen. Innekatter klarar sig dock utan allt det här och kommer att må mycket bra utan det. Ett misstag som många gör är att se sina innekatter sitta vid fönstret och kolla ut och missta detta som ett tecken på att katten är olycklig. Det är den inte, den är bara nyfiken och vill antagligen absolut inte gå ut på riktigt.

Hur som helst, ger du din katt tillräckligt mycket kärlek och omvårdnad som kommer det att bli bra! Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *