djurkärlek

Att ta hand om djuren

Jag har varit ute och rest mycket i mina dagar. Med flyg, båt, tåg och buss har jag tagit mig genom jordens alla världsdelar och besökt länder, platser och folk. Någonting som jag lärt mig under denna resa är hur unikt vårt sätt att ta hand och värna om våra djur i Sverige och Norden är. Det är inte alls en självklarhet att man tar hand om djuren på samma sätt i andra länder jag besökt. Speciellt inte de djuren man inte har någon användning för.

Detta är också intressant. Vi i Sverige värnar exempelvis om igelkottarna, bland annat genom att se till så att de inte byggt bo i våra stora högar som snart ska brinna under Valborgsmässoafton. Men i andra länder så är inte ens ett hundliv värt någonting överhuvudtaget. Samtidigt som man kan bli arg över hur de behandlar djur i andra länder så får man ändå ha i baktanke att de i vissa länder varken har råd, tid eller kraft att bry sig om djuren på det sättet. Om man lever i svåra förhållanden så är det inte direkt lämpligt eller aktuellt att tänka på djuren.

Med det sagt så finns det inget försvar eller någon ursäkt till de som systematiskt eller av ren spontanitet ger sig på djuren runt omkring dem. Att sparka på en hund i närheten bara för att den är i närheten är inte okej i någon situation. Tack Sverige för de fantastiska lagarna och reglerna som finns för djurskydd. Och tack svenskarna för att ni tar hand om de djur vi delar planeten med. Hundarna gör minst lika mycket för oss som vi gör för dem. Bästa vänner ska ta hand om varandra, inte gå varandra på nerverna och skada varandra. Många länder på vår jord kommer att ta efter oss i längden och i slutändan tror jag ändå att djuren och vi människor kan leva i samklang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *