Köpa hund

Funderingar
När jag skulle skaffa min första hund hade jag otroligt många tankar och funderingar. Jag hade inte många vänner som hade hund, och ingen nära som jag kunde fråga vad som helst om. Därför drog jag stor nytta av olika hemsidor där de beskrev många olika saker inom ämnet hund, så som jag för övrigt hoppas denna kommer att utvecklas till.

Och just därför tänkte jag att jag här och nu skulle dela med mig lite av kunskapen jag samlat på mig genom åren. Bara en kort liten text med små tips till dig som funderar på att skaffa hund men som inte riktigt är 100 % säker ännu. Jag tycker det är bra att du letar dig runt lite, det visar på en seriositet. Det behövs som hundägare.

Seriositet
Anledning till att det behövs stor seriositet hos en person som funderar på att skaffa hund är därför att det är ett stort beslut. Det är inget beslut man bör ta hastigt eller spontant, tvärtom! Har man varit sugen på att skaffa hund i flera månader bör man vänta minst lika länge till och tänka vidare på det! En hund kommer påverka ditt liv under en lång, lång tid framöver. Man måste vara säker på vad man gör och att man vill göra det.

Är jag lämplig?
Nästa steg, efter att du förstått vad det innebär att skaffa hund och kommit fram till att du ändå vill det, är att fundera över om du är en lämplig hundägare. Här handlar det inte till lika stor del om hurdan du är som person som hurdant du lever ditt liv idag. Om du inte vet vad du gör om ett år är det kanske inte rätt läge att skaffa hund på. En hund kräver och förtjänar ett värdigt liv med allt vad det innebär; fysisk aktivitet, glädje, närhet, stabilitet, bra mat, sällskap och mental stimulans. Hur länge kan du och klarar du av och att ge hunden detta?

Tid
En hund kommer kräva mer tid av dig än du tänkt dig från början. Visst, du är säkert införstådd i att den behöver rastas och lekas med och så vidare, men det är bara en liten del av tiden den kräver. Det är kanske den viktigaste förutsättningen och det största kravet på dig som ägare för ett lyckat hundköp. Är det en valp du ska skaffa är den första tiden extrem. Valparna behöver din tid dygnet runt. Att ha ett jobb och skaffa valp ensam är uteslutet, så är det faktiskt. Den första tiden med valparna präglar sedan hela hundens liv, och ert liv tillsammans. All tid ska gå åt valpen. När de sedan växer upp ska de inte lämnas ensamma mer än fem timmar per dag. De är flockdjur och mår både psykiskt och fysiskt dåligt av det.

Ras
Det finns också många, många olika sorters hundar. Vilken ras du ska välja beror väldigt mycket på vad som passar just dig och vilken smak du har. Du kanske tror att du redan vet vad för slags hund du ska skaffa, men gör dig en tjänst och läs på information om rasen innan du tar ett slutgiltigt beslut. Det finns kanske information du helt missat.

Som du märker finns det en del att tänka på. Men glöm inte att det är ett av de bästa beslutet du tar när du äntligen bestämmer dig för att skaffa hund. Det är en resa för livet och jag vet inget bättre. Hunden är verkligen människans bästa vän. Du kommer inte att ångra dig!

Köpa hund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *